Menu

Mooiste dorp op de Veluwe

Over Speuld e.o.

Onze buurt heeft een rijke historie.

In onze buurt zijn grafheuvels gevonden van ruim 4000 jaar oud, een Romeins marskamp van bijna 2000 jaren oud, de stad Staveren van 700 jaar oud, die maar geen stad wilde worden. Het Boshuis op Drie van ongeveer 240 jaar oud, Herberg de Zwarte Boer waar eens de postkoets halt hield. Beuken bossen die worden aangemerkt als bosreservaten. Leemputten (kleigoten) die wat betreft natuurwaarde bij de top 10 van Nerderland hoort. Het Speulderbosch dat zeer werd gewaardeerd door Koning stadhouder Willen III. Speuld word rond 1300 al in de boeken genoemd en namen als Lavenem en Houtderpe worden ook al genoemd. En dan nog de verhalen van de reuzen van Drie, of de geest van Elenora rond het kasteel van Staverden.

En zo hebben onze voorgangers onze buurt aan (ons) de huidige bewoners voor een tijdje over gedragen. Nu mogen wij hier leven, bewust of onbewust in deze fraaie omgeving met een rijk verleden. Hoeveel mazzel kan iemand hebben.

 

Prachtige natuur in en om Speuld

Bleeke Meer

Dit prachtige meer is vanaf de wegen goed te zien. Er kan hier heerlijk gewandeld worden en ligt vlakbij het Uddelermeer.

Solse gat

Een prachtig stukje natuur in het Speulderbos

Klei gaten

Een beschermd natuurgebied tussen Speuld en Staverden.